Gérard & Christine Villet
Arbois, Jura, Frankrijk

Gérard & Christine Villet zijn puristen. Dat blijkt niet alleen uit hun biologische aanpak in de wijngaard, maar ook uit de uiterst zorgvuldige vinificatie in de kelder. Zo gebruiken zij alleen de van nature in de wijngaard aanwezige gisten. Bovendien zijn de wijnen zeer geconcentreerd, vrijwel ongezwaveld en ongefilterd! Het kleine domein in Arbois, de wijnhoofdstad van de Jura, bestaat uit slechts 3 hectare. Daarmee zijn Gérard & Christine kwantitatief onopvallend in dit wijngebied, dat één van de oudste appellaties van Frankrijk is en tegen het beschuttende Jura-plateau tussen de Bourgogne en Zwitserland ligt. In kwalitatief opzicht onderscheiden zij zich echter van menig collega-wijnboer, omdat ze kracht weten te combineren met finesse. De wijnen zijn gebotteld in de typische Jura-flessen.
Arbois Chardonnay AOC

De Arbois Chardonnay is een opwekkende, maar ook fluwelig volle witte wijn van uitsluitend gezonde en handgeplukte chardonnay-druiven. Hij is gemaakt in een licht oxidatieve stijl, doet denken aan walnoten, hazelnoten en amandelen, heeft een minerale toets en biedt bovendien fluwelig hout en een lange afdronk. Daarmee is deze pure wijn de perfecte begeleider van visgerechten, kaasfondue, salades en gevogelte, maar ook heerlijk als knisperend aperitief.
Arbois Poulsard AOC

De Arbois Poulsard is een ingetogen krachtpatser van de (vrijwel) alleen in de Jura verbouwde poulsard-druif (handgeplukt). Met de pittige geur van bessen en pruimen, zijn kruidige tannines en lange finale is hij een maaltijdwijn bij uitstek. Serveer deze geconcentreerde rode wijn lichtgekoeld bij gevogelte, vlees, quiche of de streekkaas Comté.
Arbois Crémant Blanc AOC

De Arbois Crémant is een knisperend zachte, harmonieuze mousserende witte wijn (brut). Hij heeft een fijne en prettige mousse en is met zijn boterige aroma's duidelijk een chardonnay. Bij amuses, verfijnde gerechten met witte vissoorten en als aperitief biedt deze genuanceerde wijn veel mogelijkheden. Lekkerder en voordeliger dan menige Champagne en ook nog eens met het herkenbaar aanwezige Jura-terroir.
Arbois Crémant Rosé AOC

De Arbois Crémant Rosé is van drie druivensoorten gemaakt: de blauwe Jura-druiven poulsard en trousseau, aangevuld met de pinot noir (allen handgeplukt). Het heeft een pittige, licht kruidige mousserende rosé wijn (brut) opgeleverd. Hij is zeer toegankelijk met zijn geur van besjes en zijn soepele, volle smaak. Door de intense afdronk is deze wijn heerlijk als aperitief en past hij uitstekend bij krachtige amuses. Verrassend is hij in de combinatie met zongedroogde en verse tomaten. Bovendien kan deze wijn prima doorgedronken worden bij de rest van een maaltijd.
Arbois Vin de Paille AOC

De bruingele Arbois Vin de Paille is gemaakt van zeer rijpe savagnin-, chardonnay- en poulsarddruiven, die lange tijd op stro (‘paille’) op een winderige zolder gedroogd zijn. Van deze zoete rozijntjes is vervolgens geleidelijk aan, in oude houten vaten, een mildzoete dessertwijn gemaakt. Hij is ongefilterd gebotteld in een half flesje en komt het best tot zijn recht bij fruitdesserts, pure chocolade of pittige kazen met vruchtengelei. Hij geurt heerlijk naar rozijnen, honing, noten en gedroogd fruit. Door zijn volle smaak en lange afdronk is het, zelfs van kleine slokjes, heel lang genieten geblazen.
Ook beperkt verkrijgbaar:

Arbois Savagnin AOC
van savagnin-druiven

Arbois Blanc Tradition AOC
van chardonnay- en savagnin-druiven

Arbois Chardonnay Cuvée Orange AOC
van chardonnay-druiven

Arbois Rouge Tradition AOC
van trousseau-, pinot noir- en poulsard-druiven

Vin Jaune AOC

Macvin du Jura